19 серпня Православна Церква святкує одне із двунадесятих свят – Преображення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа.
У цей святковий день у Хрестовоздвиженському храмі м. Ізюма була відслужена Божественна літургія , яку очолив настоятель храму протоієрей Богдан Думіндяк . Йому співслужив клірик Хрестовоздвиженського храму протоієрей Олександр Панасенко . Під час Літургії була піднесена молитва за мир в Україні. Наприкінці богослужіння о. Богдан звершив освячення плодів .
У народі Преображення називається «Другим Спасом» або «Яблучним Спасом». Народну назву свято отримало через те, що, відповідно до Типікону, у цей день освячується виноград нового врожаю та інші плоди, а там, де його немає – яблука. І тільки після овячення дозволяється їх вживати . Це пов’язано з тим, що в Греції (раніше Візантії) виноград достигав якраз у цю пору року. Перші плоди віруюча людина завжди приносила в храм як свою жертву Богу, а також для освячення всього урожаю.
Після одпусту настоятель храму привітав парафіян зі святом , окропив святою водою , а також нагадав , що це свято встановлено в пам’ять Преображення Господа нашого Ісуса Христа перед учнями на горі Фавор . Його лице засяяло, ніби сонце, а одяг зробився білим і блискучим , як світло. За велінням Господа перед Ним постали два пророки: Мойсей-від мертвих та Ілля – з раю. Вони розмовляли про те, що наближаються страшні випробування Ісуса в Єрусалимі. І тут почувся із неба голос Бога Отця : «Це Мій улюблений Син – Його слухайтеся !» Учні зі страху попадали на землю . До них підійшов Спаситель , доторкнувся й сказав: «Встаньте і не бійтеся». І повелів нікому не розповідати про те , що бачили , доки Син людський воскресне з мертвих .
Свято завжди припадає на Успенський піст , але в цей день дозволяється споживати рибу , олію, вино, а також, повернувшись із церкви , потрібно всій родині скуштувати освячені в храмі плоди.

Просмотров: (41)

Оставить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

Яндекс.Метрика Рейтинг@Mail.ru